Flora si fauna

Veverita

Pe malurile Bistriței și în zona inferioară a afluenților râului, se dezvoltă o vegetație caracteristică zonelor umede formată din mentă, barba ursului, piciorul cocoșului, dar și arbori de anin, salcie și mesteacăn.
Etajul subalpin (1.400 – 1.550 m) este format din jnepeni, ienuperi, precum și tufișuri de afin și merișor. Pe pășunile situate mai jos față de etajul subalpin se întâlnesc amestecuri de firuță, păiuș, trifoi alb, trifoi roșu, ciuboțica cucului și urzica. Acestea sunt folosite vara pentru pășunatul animalelor.
În cadrul pădurilor se poate recolta o mare varietate de fructe de pădure – zmeură, fragi, mure, din înălțimile subalpine afine și merișoare, iar începând din primăvară și până în toamnă se întâlnesc ciuperci comestibile și plante medicinale.
Pe de altă parte, pădurile din zonă adăpostesc o gamă variată de animale, începând de la insecte (fluturi, albine etc.), viermi, melci până la șerpi, păsări (gaița, ciocănitoarea, cocoșul de munte, vrabia, mierla, pupăza etc.) și mamifere (urși, cerbi, mistreți, vulpi, iepuri, lilieci, arici, veverițe, jderi, vidre).
De asemenea, în apele Bistriței și ale afluenților acesteia populează diferite specii acvatice: păstrăvul, mreana, scobarul, cleanul, grindeiul și foarte rar lostrița.

Share This:

Comments are closed.