Așezare geografică

Farcasa_judetul_NeamtComuna Farcașa aparține Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, fiind situată în partea de Nord-Vest a județului Neamț, între bazinul mijlociu al râului Bistrița (Valea Bistriței), mai exact între Poiana Teiului și Vatra Dornei. Aceasta este delimitată pe partea dreaptă de Munții Bistriței și pe partea stângă de Munții Stănișoarei.
În ceea ce privește principalele localități vecine ale comunei Farcașa, acestea sunt distribuite astfel: în partea de Nord-Vest comuna Borca, în partea de Est comuna Pipirig, iar în partea de Sud-Est comuna Poiana Teiului.
Suprafața totală a comunei Farcașa este de 9.233 ha, din care doar 46 ha sunt acoperite de curți și construcții. Cea mai mare parte din teritoriul administrativ al comunei este acoperit de păduri, 6.231 ha și de suprafața agricolă, respectiv 2.813 ha3.

Accesibilitate
Localizată în județul Neamț, comuna Farcașa se află la distanțe aproximativ egale (60 km) de două dintre centrele urbane din județ, respectiv Bicaz și Târgu Neamț, avantaj ce poate atrage interesul potențialilor investitori.
De menționat este faptul că legăturile către orașele din județ (Piatra Neamț, Bicaz, Târgu Neamț), și nu numai (Vatra Dornei – SV; Toplița – HR) se realizează doar pe cale rutieră, drumul de legătură fiind drumul național DN 17B. De asemenea, toate cursele de transport auto în comun care circulă de la Piatra Neamț către Vatra Dornei trec prin comuna Farcașa.
Comuna nu dispune de acces direct la transportul feroviar. Cea mai apropiată stație de cale ferată se află în orașul Bicaz, la 62 km distanță, unde legăturile naționale se realizează prin rețeaua CFR, magistrala secundară 509 Bicaz-Piatra Neamț-Buhuși-Bacău.
Un alt aspect important este reprezentat de accesul la transportul aerian, care este asigurat de cele două aeroporturi ale regiunii Nord-Est. Cel mai apropiat de comuna Farcașa este aeroportul Bacău, situat la circa 168 km, distanță ce poate fi parcursă cu mașina în cel mult 2 ore. Rutele directe disponibile de pe aeroportul Bacău spre orașe europene din cadrul unor țări dezvoltate exonomic (Marea Britanie, Irlanda, Spania, Turcia) reprezintă un real suport pentru atragerea investitorilor străini.
O altă altenativă mai îndepărtată pentru rute aeriene este și aeroportul internațional Iași, aflat la 168 km de comuna Farcașa. Acesta operează zboruri atât pe rute interne, cât și pe rute externe.

Share This:

Comments are closed.