Clima

clima Regimul climatic specific comunei Farcașa este de munte, caracterizat prin veri temperate și ierni lungi. Temperatura medie anuală este de 6 grade Celsius. Luna cea mai friguroasă este ianuarie (temperatura medie în jur de -7 grade Celsius), iar luna cea mai călduroasă este iulie (temperatura medie în jur de 17 grade Celsius). Temperatura minimă absolută poate coborî până la -31 grade Celsius, iar cea maximă absolută până la 36 grade Celsius.
O altă caracteristică a climatului, generată de o fragmentare mare a reliefului, este reprezentată de inversiunile termice, care apar în zonele depresionare la sfârșitul toamnei și iarna. De asemenea, localizarea în vecinătatea lacului Izvorului Muntelui exercită o aducțiune moderatoare asupra regimului termic, având ca efect atenuarea înghețurilor de toamnă.
De asemenea, numărul de zile senine este în mare toamna, când culturile pot să ajungă la finalul perioadei de vegetație, la coacere. Acesta este anotimpul când vizibilitatea este posibilă prin masivele impunătoare din jur: Pietrele Doamnei (Rarău), Toaca (Ceahlău), Pietrosu (Călimani). Lungimea perioadei de vegetație este de 140 de zile.
Precipitațiile se caracterizează printr-o cantitate medie anuală de 800 mm. Cantitățile minime de precipitații se înregistrează în lunile decembrie, iar cele mai abundente în luna iunie. Numărul mediu anual de zile cu
precipitații este de 140. Nebulozitatea cea mai mare se semnalează în zona culmilor.
Zona nu se caracterizează prin vânturi puternice, rareori formându-se furtuni. Cele mai frecvente vânturi bat din direcțiile N și NV, frecvența lor fiind de aproximativ 45%.

Share This:

Comments are closed.